CRVENI LUK
CRVENI LUK
Lat. Allium cepa L.
Eng: Onion
D: Die zwiebel
Fr: L*oignon ou ognon
Slovenski: Čebula
Tal: Cipolla
Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima.
Luk (lat. allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta.
Djevica sa sedam koža ili lijek za sedam bolesti, danas kažemo da je to barutno punjenje za sportaše.
O luku i njegovom preventivnom djelovanju zapisano je, zapravo uklesano u kamenu, klinastim pismom: "ako pojedem luk u godišnjem dobu vjetra (jesen), neću trpjeti u godišnjem dobu kiša (zima), nikakvih trbušnih bolova"
Domovina luka su stepe Azije, a navodi se i Indija.
Luk je u Europu stigao preko Italije nekoliko tisuća godina pr.n.e.
Egipčani su davali prisegu pred lukom te je taj čin vrijedio kao najjača i najviša prisega.
Luk pripada porodici ljiljana ili lukova, kao višegodišnja biljka koja naraste 50-120 cm. s okruglom stabljikom, pri vrhu tanjom, a pri dnu širom skoro trbušastom i šupljom, cvjetovi su bijeli i zeleni ili zelenobijeli, složeni u loptast cvat.
Plod je sjeme loptastog oblika, crne boje.
Lukovica je plosnata ili okrugla, ovisno o sorti koje mogu biti različitih oblika, veličine i okusa.
Stanište:
Cvate u lipnju i srpnju, oštrog je mirisa i slatkasto-oštrog okusa.
Uzgaja se u vrtovima i na poljima.
Cvijet, lukovica, list i sjeme, rabe se na razne načine.
Lukovicu odvojimo od listova te spremimo na hladno mjesto u podrumu, ili ih spletemo u vijenac.
Cvijet kao i list dodajemo raznim salatama.
Sjeme luka koristimo za pripremu "vegete" ili dodajemo raznim jelima.
Djelovanje :
Luk i zdravlje:
Većinu aktivnih komponentala luka čine sumporne komponente, primjerice alil-propil disulfid (apsd), kojoj možemo zahvaliti karakterističan miris i okus luka te flavonoidi, posebno kvercetin, a dobar je izvor i kroma te vitamina C.
Upravo tim komponentama možemo zahvaliti njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje.
Kao i češnjak, luk se najčešće spominje u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvožilja.
Ta poželjna osobina rezultat je djelovanja aktivnih tvari za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišene razine kolesterola i homocisteina u krvi te u smanjenju povišenog krvnog tlaka,
- vodećih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvožilja.
Luk je od davnine poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik.
Ta svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata.
Luk je stoga posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe, a nekoliko studija ta je svojstva luka dovelo u pozitivnu vezu s olakšavanjem simptoma osteo i reumatoidnog artritisa te alergijskog rinitisa i astme.
-Luk stimulira i regulira mnoge funkcije gotovo svih unutrašnjih organa, u sluznicama, pojačava cirkulaciju krvi, održava ravnotežu crijevne flore, tj. uništava bakterije truljenja, a pospješuje razmnožavanje bakterija varenja, potiče rad žlijezda za izlučivanje i dr.
-Kao fitoncid luk predstavlja izvrsnu hranu protiv zaraznih oboljenja te djeluje kao antibiotik kod raznih upala prouzročenih stafilokokom.
-Lijek za bolesti cirkulacije jer sprječava trombe, a djeluje na tegobe poput arterioskleroza, povišene masnoče u krvi, visoki tlak, angina pektoris, promjene na žilama do kojih dolazi starenjem.
-Luk je vrlo djelotvoran u liječenju reumatskih tegoba, vodenih bolesti, bolesti mjehura, hemeroida, bolesti jetre, ascitesa, perikarditisa, te kod infekcija izazvanih bakterijama.
-Ljekovitost luka kao antikancerogene namirnice, kao djelotvorne namirnice u liječenju osteoporoze, ali i za smanjenje rizika od osteoporoze čak za 20 %.
Rezultati eksperimentalnih i kliničkih pokusa sugeriraju da je luk poželjna namirnica i na dijabetičkom jelovniku.
Pretpostavlja se da apsd uzrokuje smanjenje razine glukoze u krvi povećavajući količinu dostupnoga slobodnog inzulina. Naime, apsd i inzulin imaju izvjesnu sličnost u kemijskoj strukturi pa se natječu za aktivno mjesto u jetri, gdje se inzulin inaktivira. Rezultat je više slobodnog inzulina koji prenosi glukozu u stanice i posljedično smanjenje razine glukoze u krvi. Nadalje, krom kojim je luk bogat pomaže u održavanju normalne razine glukoze u krvi. Kontinuiran unos luka, barem dva puta tjedno, povezan je sa znatnim smanjenjem rizika za razvoj raka crijeva.
Flavonoidi luka, prije svega kvercetin, u pokusima provedenim na životinjama, zaustavili su rast tumora te spriječili oštećenja stanica crijeva koja vode k razvoju lezija tkiva i tumora.
Jak zadah po luku zasigurno neće obogatiti vaš društveni život, no konzumacija luka obogatit će vaš organizam snažnim antioksidansima. I, kako izvještavaju Američki istraživači, što je luk jači, a zadah nepodnošljiviji, za zdravlje je bolji jer je bogatiji antioksidansima.
Ispitivanje ekstrakata 10 vrsta oguljenoga, svježega crvenog luka pokazalo je da one vrste luka koje imaju najjači okus imaju i najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebice karcinogenih (journal of agricultural and food chemistry, november 2004).
Prema tome, snažan miris ne bi vas trebao odbiti nego privući luku.
Kako odabrati i čuvati luk?
Luk koji kupujete treba biti čist, dobro oblikovan, bez oštećenja i plijesni, suhe vanjske kožice. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi, u dobro prozračenoj prostoriji izvan dosega svjetlosti.
CRVENI LUK - CVAT
Ljekovita svojstva i primjena:
Savjet - ako rezanje luka iritira vaše oči i tjera vas na plač, sat vremena prije nego što ga namjeravate rezati stavite ga u hladnjak.
Niska temperatura usporit će aktivnost enzima koji proizvodi alil-sulfat, supstanciju koja nadražuje oči.
Ljekovit sadržaj:
alin, alicin, (aliumpeptidi), glikokinin, oksidaze, lisin, leucin, argin, glicin, merkaptani, flavonidi, octena i fosforna kiselina, natrij, kalcij, kalij, sumpor, selen, cink, bakar, vitamini A,b1, B2, E, H,K, P. i C.
Listovi sadrže; vitamin C, karotin, jabučnu i limunsku kiselinu te eterična ulja i šečer.
Sastojak u luku koji izaziva suze zove se propantialoksid.
Nutritivna vrijednost svježega nasjeckanog luka - jedna šalica, 61 kcal
Nutrijent količina rda(%)
krom 24.80 mcg 20.7
vitamin C 10.24 mg 17.1
prehrambena vlakna 2.88 g 11.5
mangan 0.22 mg 11.0
molibden 8.00 mcg 10.7
vitamin B6 0.19 mg 9.5
triptofan 0.03 g 9.4
folna kiselina 30.40 mcg 7.6
kalij 251.20 mg 7.2
fosfor 52.80 mg 5.3
bakar 0.10 mg 5.0
Luk je za organizam najkorisniji ako se uzima u sirovom stanju, ali kako kuhanjem i pirjanjem ne gubi znatnije osnovna svojstva kao drugo povće, osim djelomično eterićno ulje (koje kuhanjem hlapi) i vitamina C (koji se kuhanjem rastvara), bolje ga je uzimati kuhanog budući da sirov djeluje nadražajno.
Preporučljivo je da u ulje ili maslac dolijemo odmah malo vode, da luk ne potamni, jer je tada teže probavljiv, i kod nekih izaziva žgaravicu.
Kod jake upale pluča ili bronhitisa, čaj od luka je vrlo efikasan, a preporućuje se i kupka u koju se namoći luk izrezan na 4 dijela.
3-4 glavice luka na 10 litara vode.
MLADI LUK
Recepti:
Krem juha od luka:
600 g. luka 1/4 litre vruće vode, sol, žličica šećera, 30 g. margarina, 50 g. maslaca, 30 g. glatkog brašna, 1/4 vruće juhe od povrća, 1 dcl. mlijeka, 1 dcl. slatkog vrhnja, 1 žumanjak, bijeli papar, 2 kriške tosta. Luk ogulite i narežite na kolutove.
Margarin otopite u zdjeli, istresite na njega luk i pirjajte do ne ostakleni. Kuhajte ga pokrivenog 20 minuta, a onda protisnite u lonac i ostavite na toplom. U tavi ugrijte polovicu maslaca, naspite brašno pa ga malo popržite, istresite na maslac protisnuti luk i zalijte vrućom juhom od povrća, umiješajte i mlijeko. Prokuhajte pa maknite s vatre. U lončiću umiješajte žumanjak s vrhnjem i malo juhe pa sve vratite u juhu. Juhu još jednom zagrijte, ali nesmije zakuhati. Kušajte i po ukusu zaćinite solju, šećerom i paprom. Tost narežite ka kockice i popržite na preostalom maslacu. Juhu poslužite s tostom.
Za liječenje hemeroida;
Usitniti 50 g. luka, pomiješati s litrom vode i ostaviti poklopljeno 12 sati te procijedite. Piti 3 puta dnevno po 1 dcl. napitka.
Za reumatske i vodene bolesti;
Usitniti 50 g. luka, naliti litru vina i ostaviti poklopljeno 12 sati te procijediti. Piti 3 puta dnevno po čašicu tog napitka.
Protiv infekcija;
Očistiti 300 g. luka i miksati, dodati 6 dcl. bijelog vina i ponovno sve miksati. Ostaviti da odstoji 1 sat i dodati 100 g. meda, dobro promiješati te uliti u staklenku. Uzimati 3 puta dnevno po 1 žlicu sirupa.
Napomena;
Sok luka može se izmiješati samo s medom, u omjeru: jedan dio soka, dva dijela meda.
CRVENI LUK - DETALJI